ARANJE NEDİR?
Günümüzde ki isimleri değişkenlik gösteriyor, Prodüktör, Dijital Medya Uzmanı ismini bile duydum. Aranje kompozisyondur. Aslında bence herkesin yaptığı şey. Sadece adına başka şeyler koyuyorlar. Bir ev hanımı düşünün, En iyi sebzeleri baharatı özenle seçerek temin eder önce. Sonra bunları eve getirip temizler ayıklar ve kıvamında pişirir. Sizde afiyetle yersiniz. Bence bu ev hanımı sıkı bir Aranjördür. Veya bir inşaat mühendisi düşünün, hesaplarını yapar, doğru malzemeyi temin eder, sonra doğru ekipmanla binayı inşaa eder. Sizde içinde keyifle yaşarsınız. Bence Sevgili inşaat mühendisimizde aranjördür. Lakin İnşaat Mühendisi deriz. Konuyu örneklerle dahada geniş ele alınabilir ama hayal gücünüze bırakıyorum. Ortak nokta şurası, önce hayal etmek, sonra doğru malzemeleri bir araya getirerek şarkıcının değilde sözün ve bestenin neye ihtiyacı olduğunu keşfedip, kağıt kalemi ele alarak bu ruha uygun notaları enstrümanları doğru duygu ve kurallara uygun olarak bir araya getirmektir. Duygu; evet tüm aranje aşamasında en başından beri olmazsa olmazdır. Aslında dikkatli bakarsanız, Lezzetli bir yemeğin ve iyi bir evinde yapımında o duyguyu hissedersiniz. Biz müzisyenlerinde yaptığıda aslında tam olarak budur. Bizi diğerlerinden ayıran ve adına sanat dediğimiz fark ise inşaat yapmak için her seferinde çimento ve demir kullanmayız, Yemek yapmak içinde aynı malzemeleri kullanmayız. Her seferinde farklı tatlar ve işitsel renkler yaratmalıyız. İşte buna Aranje deniyor. Aranjör aynı zamanda santçıdır. Tıpkı bir heykeltraşın eline çekici keskiyi aldığında o koca taşın içini görmesi gibi.
MİX NEDİR?
Aranje aşamsından sonra, canlı sazların kayıtları alınır. Vokal ve okumalar bittikten sonra Edit işlemi gerçekleşir. Sonrasında tonmaister ham olarak adlandırdığımız bu kanalların frekanslarını dengeleme işlemidir. Sonrasında doğru efektleri kullanarak işitsel bazda en uygun sounda getirme eylemidir. Mix yapmak, gelişen teknolojiyi takip etmek, sıkı bir eğitimden geçmek ve sağlam bir kulak gerektirir. Bütün bu işlemlerden sonra tonmaister kanalları, Masteringe hazırlamak için indirger.
MASTERİNG NEDİR?
Mastering, mixide tamamlanmış olan kanalların en aza indirgenmiş Eserin, tüm dengesi kurallara uygun yapıldıktan sonra Uluslararası standartlara göre Analiser, effektler, stereo exp. vb. gibi bir takım işlemlereden geçirilerek yine işitsel ve görse bazda standartlara getirilmesi işlemidir.